Posted on

Att vara rädd för tandläkaren

Det är inte speciellt många som verkligen gillar att gå till tandläkaren. För många är det helt enkelt bara nödvändigt. Men det finns också personer som verkligen är riktigt rädda för att gå till sin tandläkare. De drar sig för att gå dit, och helst besöker de inte tandläkaren alls utan söker hellre bettskena tänder pris, vilket dessvärre brukar betyda att munhälsan blir sämre och sämre.

Vad beror rädslan på?

Det kan finnas flera anledningar till varför man blir rädd för att gå till tandläkaren. Kanske är det inte just tandläkare man är rädd för, utan det kan vara smärtan man inte vill uppleva. Man kan också känna oro om man inte vet vad som ska ske. Rädslan kan grunda sig i att man upplevt något otäckt i samband med ett tidigare besök till exempel.

Vilka åtgärder kan vidtas?

Om man är rädd för att gå till sin tandläkare finns det olika åtgärder att ta till. Man kan till exempel få lugnande medel inför besöket. Det finns också möjlighet till narkos. Många tandläkare har också möjlighet till hypnos och avslappning i samband med besöket. Man kan också gå i terapi för att bli av med sin tandvårdsrädsla.

Barn som är rädda

Barn kan också vara rädda för tandläkaren och det kan även ske om barnet inte varit på mottagningen innan. Barnet kanske har hört historier från andra om att det gör ont att gå till en tandläkare, eller så har det bara en allmän oro eftersom barnet inte vet vad som ska ske. Det kan ofta hjälpa om man förklarar för barnet. Kanske kan man också bara gå till tandläkaren så barnet  får sitta i stolen, och sedan kan man sakta gå vidare steg för steg när barnet är bekvämt med situationen för att få bort vita fläckar på tänderna. Det finns också positiva filmer och böcker som handlar om andra barn som ska gå till tandläkaren. De kan hjälpa även mindre barn att inse att det faktiskt inte är farligt att gå till tandläkaren. Dessutom får man som barn i regel en trevlig present efter avklarat besök.

Hitta en tandläkare som förstår

Om man är rädd för att gå till tandläkaren kan det vara klokt att leta efter en tandläkare som är van vid tandvårdsrädda patienter. De tar mer hänsyn till rädslan och de har förståelse för om man behöver ta en paus eller liknande under en behandling. När det gäller tandvårdsrädsla är det inget man behöver skämmas för utan det är alltid bättre att förklara för sin tandläkare så att denne är medveten om rädslan. På så sätt kan alla behandlingar, smärtlindring med mera anpassas bättre för dig som patient.