Posted on

Därför är hemstädning bra

Städats har det gjorts så länge människan funnits, men på olika sätt. Från första början gjordes egna kvastar som användes att borsta rent inomhus med. När riktiga hus byggdes var det de som hade pengar som ägde dessa bostäder, först användes slavar till städning och annat hushållsarbete. Städmaterial och vem som städar i ett hem har ständigt förändrats och i dag är det vanligt att anlita en städfirma för hemstädning.

Bondesamhället

På bondgårdar hade herrskapet pigor som skötte hemmet och drängar som skötte djuren. Pigorna arbetade på bondgårdarna som tjänsteflickor där de hjälpte till med städning och andra hushållstjänster.

Hushållsarbete i städerna

I och med industrialiseringen i början på 1900-talet flyttade många in till städerna från sina bondgårdar. Familjerna delades in i olika klasser som överklass och medelklass. Det var vanligt med hushållspigor som skötte matlagningen och städningen i herrskapets stora bostäder.

Hemmafrun

Detta begrepp uppkom under 1920-talet och nu skulle gifta kvinnor själv sköta hushållet och sina barn. På 1960-talet började hemmafruarna att minska då det byggdes förskolor och kvinnorna kunde komma ut i arbetslivet.

Hemstädning

I dag när både kvinnor och män jobbar kan det vara lämpligt att anlita en städfirma för hemstädning. Det kan vara skönt att komma hem till ett nystädat hem efter jobbet, bara umgås med familjen och dyrt behöver det heller inte vara. Numera finns det många städfirmor och det håller priset nere. Om du vill ha hemstädning kolla först igenom företagen hemsidorna för att se vad de erbjuder och eventuella priser.

Prisjämförelse

Jämför gärna priserna först innan du bestämmer städföretag. Andra uppgifter än ovanstående brukar också gå bra att få hjälp med mot extra betalning. Det kan var städning av ventiler, köksfläkt, rengöring av element som är svåra att få rena.